Foarte bun fara miros si gust ideal pentru gatit!
Compozitie: 100 % ulei vegetal de cocos
obtinut prin presare la rece, nehidrogenat.
Uleiul de nucă de cocos este incredibil de popular – și din motive întemeiate.
Oferă multe beneficii pentru sănătate, are un gust delicat și este disponibil pe scară largă.
Este, de asemenea, un ulei extrem de versatil, cu o serie de utilizări de care poate nu știți.
Cum folosesti uleiul de cocos in bucatarie
Uleiul de cocos poate fi folosit pentru gatit fara probleme, deoarece este rezistent la temeperaturi inalte, iar compozitia lui ramane neschimbata. Acesta nu oxideaza usor, nu produce efectele nocive pe care le au alte uleiuri pentru gatit, punctul de ardere fiind la 180 de grade. Uite cum poti folosi uleiul de cocos in bucatarie:
- poate inlocui untul si uleiul folosit in mod normal la gatit
- il poti adauga in salate, ceai sau lapte pentru o aroma deosebita. Daca vrei ca bautura sa nu fie uleioasa, ci cremoasa, amesteca cu o lingurita cat mai bine
- il poti consuma simplu, pe o felie de paine unsa cu ulei de cocos si cu putina miere
- poate inlocui energizantele sintetice, iar 1-2 lingurite pe zi sunt suficiente pentru a beneficia de toti nutrientii necesari
Protejeaza pielea de razele UV
Atunci când este aplicat pe pielea ta, uleiul de nucă de cocos poate proteja pielea de razele ultraviolete ale soarelui, care îți ridică riscul de cancer de piele și provoacă riduri și pete maronii. De fapt, un studiu a descoperit că uleiul de cocos blochează aproximativ 20% din razele UV ale soarelui.
Cu toate acestea, rețineți că nu oferă aceeași protecție ca protecția solară convențională, care blochează aproximativ 90% din razele UV.
Un alt studiu a estimat că uleiul de nucă de cocos are un factor de protecție solară (SPF) de 7, care este încă mai mic decât recomandarea minimă în unele țări.
Creșteți-vă metabolizarea
Uleiul de nucă de cocos conține trigliceride cu lanț mediu (MCTs). Acestea sunt acizii grași care sunt rapid absorbiți și pot crește numărul de calorii pe care le arzi. Studiile controlate au arătat că MCT-urile îți pot spori semnificativ rata metabolică – cel puțin temporar. Un studiu a descoperit că 15-30 de grame de MCT au crescut numărul de calorii arse cu o medie de 120 pe o perioadă de 24 de ore.
Gătiti în siguranță la temperaturi ridicate
Uleiul de nucă de cocos are un conținut foarte mare de grăsimi saturate. De fapt, aproximativ 87% din grăsimea sa este saturată. Această caracteristică o face una dintre cele mai bune grăsimi pentru gătitul la cald, inclusiv prăjirea. Grăsimile saturate își păstrează structura atunci când sunt încălzite la temperaturi ridicate, spre deosebire de acizii grași polinesaturați găsiți în uleiurile vegetale. Uleiurile precum porumbul și șofranul sunt transformate în compuși toxici atunci când sunt încălziți. Acestea pot avea efecte nocive asupra sănătății.
Prin urmare, uleiul de nucă de cocos este o alternativă mai sigură pentru gătit la temperaturi ridicate.
Îmbunătățește-ți sănătatea dentară
Uleiul de nucă de cocos poate fi o armă puternică împotriva bacteriilor, inclusiv Streptococcus mutans, bacteriile din gură care provoacă placa dentară, cariile dinților și bolile gingivale. Într-un studiu, înghițirea cu ulei de nucă de cocos timp de 10 minute – cunoscut sub numele de ulei de extragere – a redus aceste bacterii la fel de eficient ca clătirea cu o apă de gură antiseptică. Într-un alt studiu, înghițirea zilnică cu ulei de nucă de cocos a redus semnificativ inflamația și placa la adolescenții cu gingivită (gingii inflamate).
Ameliorați iritarea pielii și eczema
Cercetările arată că uleiul de nucă de cocos îmbunătățește dermatita și alte afecțiuni ale pielii, cel puțin, precum și uleiul mineral și alte hidratante convenționale. Într-un studiu la copii cu eczeme, 47% dintre cei tratați cu ulei de nucă de cocos au observat îmbunătățiri majore.
Îmbunătățirea funcției creierului
MCT-urile din uleiul de nucă de cocos sunt descompuse de ficat și transformate în cetone, care pot acționa ca o sursă de energie alternativă pentru creierul dvs. Mai multe studii au descoperit că MCT-urile au beneficii impresionante pentru tulburările cerebrale, inclusiv epilepsia și Alzheimer.
Unii cercetători recomandă utilizarea uleiului de nucă de cocos ca sursă de MCT pentru a crește producția de cetone.
Faceți maioneză sănătoasă
Maioneza comercială conține adesea ulei de soia și zahăr adăugat. Cu toate acestea, este ușor să-ți faci propriul mayo cu ulei de nucă de cocos sau ulei de măsline. A doua rețetă de pe această listă folosește uleiul de nucă de cocos ca una dintre grăsimile pentru o maioneză sănătoasă de casă.
Hidratează-ți pielea
Uleiul de nucă de nucă de cocos face o hidratare minunată pentru picioare, brațe și coate. Îl poți folosi și pe față – deși acest lucru nu este recomandat celor cu pielea foarte grasă. De asemenea, poate ajuta la repararea tocurilor crăpate. Pur și simplu aplicați o haină subțire pe călcâiele la culcare, puneți șosete și continuați noaptea până când călcâiele sunt netede.
Poate ajuta la combaterea infecțiilor
Uleiul de nucă de nucă de cocos are proprietăți antibacteriene care pot ajuta la tratarea infecțiilor. Un studiu test-tub a constatat că a oprit creșterea bacteriilor intestinale Clostridium difficile, cunoscut în mod obișnuit ca C. diff, care provoacă diaree severă. Pare, de asemenea, să lupte cu drojdiile – efect atribuit în general acidului lauric, principalul acid gras din uleiul de nucă de cocos. Cu toate acestea, niciun studiu nu a dovedit că uleiul de nucă de cocos este eficient în tratarea infecțiilor atunci când este mâncat sau aplicat pe piele.
Crește-ți colesterolul HDL „bun”
Uleiul de nucă de cocos s-a dovedit că crește nivelul de colesterol la unele persoane. Cu toate acestea, efectul cel mai puternic și cel mai consistent este o creștere a colesterolului HDL „bun”. Un studiu la femei cu obezitate abdominală a constatat că HDL a crescut într-un grup care consumă ulei de nucă de cocos, în timp ce a scăzut la cei care consumă ulei de soia.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.