Zahărul este un aliment obținut din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr, cu un conținut mare de zaharoză (un dizaharid solid, alb, cristalin), care îi conferă un gust dulce pronunțat. Este folosit în alimentație pentru a îndulci mâncărurile și băuturile, dar și drept conservant. Se digeră repede, constituind o sursă rapidă de glucoză, un monozaharid care este folosit în celulele biologice pentru producerea de energie. Există două tipuri de zahăr: zahărul brut, nerafinat, care, pe lângă zaharoză, mai păstrează și urme din alte substanțe naturale provenite din planta de extracție, și zahărul alb rafinat, care conține exclusiv zaharoză, toate celelalte substanțe fiind înlăturate prin procedee chimice. Zahărul comercializat sub denumirea de zahăr brun poate fi zahăr brut, nerafinat, sau zahăr alb rafinat, care a fost colorat după rafinare cu melasă sau caramel.
Energia calorică a zahărului este 16,8 kJ (4,1 kcal) pe gram, pe când cea a alcoolului atinge 29,8 kJ (7 kcal) pe gram.
Valori nutritive pentru 100 g | |
---|---|
Energie | 1.576 kJ (377 kcal) |
Carbohidrați | 97.33 g |
– Zahăr | 96.21 g |
– Fibre alimentare | 0 g |
Grăsimi | 0 g |
Proteine | 0 g |
Tiamină (vit. B1) | 0.008 mg (1%) |
Riboflavină (vit. B2) | 0.007 mg (1%) |
Niacină (vit. B3) | 0.082 mg (1%) |
Vitamina B6 | 0.026 mg (2%) |
Acid folic (vit. B9) | 1 μg (0%) |
Calciu | 85 mg (9%) |
Fier | 1.91 mg (15%) |
Magneziu | 29 mg (8%) |
Fosfor | 22 mg (3%) |
Potasiu | 346 mg (7%) |
Sodiu | 39 mg (3%) |
Zinc | 0.18 mg (2%) |
Recenzii
Nu există recenzii până acum.