Stafidele sunt utilizate frecvent:
- ca un topping de salata
- amestecate in faina de ovaz
- in iaurt
- in granola sau cereale
De asemenea, poate le-ai mancat coapte in prajituri delicioase, paine si briose. In ciuda dimensiunilor mici, stafidele sunt pline de energie si bogate in fibre, vitamine si minerale. Stafidele sunt in mod natural dulci si bogate in zahar si calorii, dar sunt benefice pentru sanatatea noastra atunci cand sunt consumate cu moderatie. De fapt, stafidele pot ajuta digestia, pot creste nivelul de fier si va pot mentine oasele puternice.
Asadar, data viitoare cand iti doresti bomboane sau dulciuri, ia in considerare sa mesteci cateva stafide pentru a-ti satisface dorinta. Corpul tau va profita de beneficiile sanatoase.
Nutritia stafidelor
Exista mai multi factori de luat in considerare despre beneficiile nutritionale ale stafidelor.
Zahar si calorii
O jumatate de cana de stafide are aproximativ 217 calorii si 47 de grame de zahar. Pentru referinta, o cutie de soda de 12 uncii are aproximativ 150 de calorii si 33 de grame de zahar, in functie de marca. Din acest motiv, stafidele nu sunt exact un tratament scazut de calorii sau cu un nivel scazut de zahar. Nu este de mirare ca uneori li se spune „bomboane ale naturii”. Cantitatile mari de zahar si calorii sunt destul de tipice pentru fructele uscate, motiv pentru care este esential sa fii atent la cate stafide mananci intr-o singura portie.
Stafidele sunt adesea vandute in cutii mici, singure, fiecare continand aproximativ 100 de calorii. Daca aveti probleme cu controlul portiilor, incercati sa cumparati stafidele preambalate pentru a va mentine aportul zilnic.
Pentru sportivii de anduranta, stafidele sunt o alternativa excelenta pentru ghete si geluri sportive scumpe. Acestea ofera o sursa rapida de carbohidrati foarte necesari si va pot ajuta sa va imbunatatiti performanta. O sursa de studiu din 2011 a descoperit ca stafidele au fost la fel de eficiente ca o marca de fasole de jeleu pentru imbunatatirea performantei pentru sportivii care se angajeaza in exercitii de rezistenta de intensitate moderata pana la mare.
Fibra
O jumatate de cana de stafide va va oferi 3,3 grame de sursa de fibre incredintate, sau aproximativ 10 pana la 24% din nevoile dvs. zilnice, in functie de varsta si sex. Scaunele voluminoase sunt mai usor de trecut si pot ajuta la prevenirea constipatiei. De asemenea, fibra va ajuta sa va mentineti mai mult timp, deoarece incetineste golirea stomacului. Daca incercati sa slabitii, consumul de alimente fibroase va poate ajuta.
Fibrele joaca, de asemenea, un rol important in nivelul colesterolului. Fibra dietetica este cunoscuta ca scade nivelul colesterolului „rau” de lipoproteina cu densitate scazuta (LDL).
Fier
Stafidele sunt o buna sursa de fier. O jumatate de cana de stafide contine 1,3 miligrame de fier. Aceasta este aproximativ 7% din cantitatea recomandata zilnic Sursa de incredere pentru majoritatea femeilor adulte si 16% pentru barbatii adulti. Fierul este important pentru producerea de celule rosii din sange si pentru a le ajuta sa transporte oxigenul catre celulele corpului tau. Trebuie sa mancati suficient fier pentru a preveni anemia cu deficit de fier.
Calciu si bor
Stafidele au aproximativ 45 de miligrame de calciu pe 1/2 cana. Aceasta se traduce la aproximativ 4% din nevoile dvs. zilnice. Calciul este esential pentru oase si dinti sanatosi si puternici. Daca esti o femeie aflata in postmenopauza, stafidele sunt o gustare excelenta pentru tine, deoarece calciul ajuta la prevenirea dezvoltarii osteoporozei, o tulburare caracterizata de pierderea osoasa care apare de obicei pe masura ce imbatranesti.
Pentru a adauga acest lucru, stafidele contin o cantitate mare de bor. Borul functioneaza cu vitamina D si calciu pentru a va mentine oasele si articulatiile sanatoase. De asemenea, joaca un rol in tratarea osteoporozei.
In general, strugurii proaspeti, fie fara seminte, fie cu tipuri de seminte din speciile Vinifera, precum Thompson fara seminte (Sultana), Sugarone, Calmeria, Corint etc., sunt supuse uscarii sub lumina soarelui sau tehnici mecanice de uscare. In unele cazuri, intregul buchet de struguri poate fi lasat sa se usuce pe planta (uscata cu vita de vie). De obicei, continutul lor de umiditate nu trebuie sa depaseasca 16% din greutatea uscata.
Tipuri (soiuri) de stafide prelucrate:
Tip I – fara seminte
Tip II – Aur fara seminte.
Tip III – stafide cu seminte.
Tip IV – Sultana.
Tip V – coacaz Zante.
Tip VI – Specii sau soiuri mixte.
Beneficiile pentru sanatate ale stafidelor
Stafidele, precum caisele uscate, smochinele si prunele, sunt surse dense de energie, vitamine, minerale si antioxidanti. In plus, s-au ambalat cu multi antioxidanti polifenolici, fibre dietetice si alti fitonutrienti beneficiind de sanatate.
Taria totala masurata a antioxidantilor (valoarea ORAC) de 100 g stafide este 3037 umol Trolox Equivalents (TE), in timp ce cea a strugurilor proaspeti 1118 µmol TE / 100 g.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.