seminte de chia - budinca de seminte de chia

Semințele de chia, proprietăți aparte, incluse într-o multitudine de rețete sănătoase și delicioase

Semintețele de chia au devenit populare în rândul alimentelor sănătoase în urmă cu câțiva ani. Contrar dimensiunii lor mici, acestea prezintă numeroase efecte pozitive asupra organismului, făcând parte din familia de mentă (Lamiaceae) și provenind din planta Chia, originară din Mexic și Guatemala.

Care sunt factorii nutriționali ai semințelor de chia?

Per 100g de produs, ne referim la 486 kcal, un total de grăsimi (acizi grași saturați, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați preponderent) de 30,74g, un total de 42,12g de carbohidrați, dintre care, 0 ZAHARURI, 34,4g fibre, 16,54g proteine și 16mg de sare. Din doza zilnică recomandată, semințele de chia sunt responsabile de un aport de 18% calciu, 30% magneziu. Și 27% fosfor. Se remarcă, de asemenea, cantitatea considerabilă de zinc, potasiu și vitamine de tip B1, B2, și B3, din conținutul acestora.

Beneficiile consumului semințelor de chia

Substanțele nutritive prezente în compoziție atrag o mulțime de beneficii, dintre care amintim, reducerea riscului de boli cardiovasculare și scăderea semnificativă a tensiunii arteriale în cazul persoanelor hipertensive. Nivelul colesterolului rău (LDL) este redus, iar sistemul imunitar este reglat cu succes. Pacienții suferind de diabet de tip 2 se bucură, prin consumul semințelor de chia, de stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, după mese. Atunci când este urmărit un plan alimentar în scop de reducere a greutății, consumul de fibre prezent în Chia contribuie la menținerea senzației de sățietate pe durate lungi de timp și la eliminarea toxinelor din organism.

Integrarea semințelor minune în dieta zilnică și idei

Seminţele de chia se consumă ca atare, sau în amestec cu apă, lapte, sau băutura vegetală preferată, după care se obține un amestec gelatinos (proces natural de hidratare a seminţelor), pe care îl putem amesteca în preparate delicioase, precum:

  • Orice chec, pandișpan, negresă sau brioșă poate prezenta în compoziție semințe de chia
  • Clasicul salam de biscuiți, dar cu semințe de chia
  • Diverse smoothie-uri de fructe sau fresh-uri răcoritoare
  • Pâine cu semințe de chia, floarea-soarelui, in sau susan
  • Batoane proteice cu semințe de chia
  • Clătite americane cu chia
  • Icre din semințe de chia (cu lapte de migdale, ceapă roșie, ulei de măsline, lămâie)
  • Budinci de chia: fie cu ciocolată, piure de fructe, budinci proteice – fără zahăr, cu un conținut ridicat de proteine (se adaugă smochine proaspete și nuci)
  • Iaurt grecesc cu semințe de chia hidratate în prealabil în lapte vegetal, alături de topping-ul preferat și fructe (unt de arahide, banane, gem, fulgi de ciocolată, vanilie, purdră de matcha)

Inspirația nu prezintă limite, iar semințele de chia, prin faptul că asigură 100% din necesarul zilnic de Omega3, devin un adevărat medicament pentru organism, și nu doar un ingredient ușor de utilizat acasă sau în industria ospitaliății.

Cum poți utiliza semințele de chia pentru slăbire?

În mod ideal, consumul zilnic ar trebui sa fie de aproximativ o lingura, dar să nu depășească 20 de grame. Deși semințele sunt mici, posedă o valoare nutritivă deosebită. Se recomandă adoptarea unei rutine care să se bazeze pe consumul de apă cu semințe de chia, la prima oră, pe stomacul gol.

Care sunt cele mai bune semințe de chia pentru pierderea în greutate?

Semințele de chia pot fi fie albe, fie negre. Pentru pierderea în greutate, nu contează ce soi alegeți, deoarece diferența este minimă în ce privește valorile nutriționale.

Contraindicații

Semințele de chia sunt sigure pentru consum, însă, în cazuri rare, unele persoane pot prezenta o reacție alergică. Semințele de chia trebuie consumate cu prudență în cazul în care  administrați medicamente pentru tensiunea arterială. În astfel de cazuri, solicitați sfatul medicului.

În cazul în vrei să incluzi în dieta ta semințele de chia sau deja faci acest lucru, le găsești în diferite gramaje și alături de multe alte alimente sănătoase pe www.vreaunatural.ro.

Chia seminte 5 kg

Chia seminte 1 kg

Chia seminte 500 gr

Chia seminte 250 gr

Chia seminte 100 gr

Leave a Comment

Shopping Cart