Beneficiile prunelor
Prunele sunt delicioase si racoritoare, dar prunele ofera, de asemenea, multe beneficii nutritionale si legate de sanatate.
Prunele apartin aceleiasi familii de fructe ca piersicile, nectarinele si migdalele. Sunt unul dintre putinele fructe care au culoare (de obicei rosu, galben, alb sau verde) in functie de regiunea din care provin. Prunele sunt considerate un fruct antioxidant de top, deoarece ofera multe beneficii de la antioxidanti. Prunele sunt, de asemenea, cunoscute pentru a neutraliza efectele nocive ale radicalilor liberi care protejeaza organismul uman de conditii de sanatate, cum ar fi astmul, artrita, accidentul vascular cerebral si chiar cancerul.
Prunele uscate sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ si sunt adesea folosite pentru a ajuta la reglarea functiilor sistemului digestiv. Prunele ajuta foarte mult de tractul gastro-intestinal si ajuta la prevenirea cancerului de colon. Prunele sunt convenabile si pot fi incorporate cu usurinta intr-o dieta zilnica. Exista diverse modalitati distractive de a manca prune, cum ar fi adaugarea acestora la smoothie-uri, fulgi de ovaz, iaurt si chiar salate.
Suporturi de sanatate cognitiva
Unul dintre cele mai importante beneficii pentru prune este sanatatea cognitiva. Prunele reduc inflamatiile din zonele neurologice prin imbunatatirea capacitatii de a invata si de a-si aminti informatiile. Fitonutrientii prezenti in prune servesc ca tratament natural pentru bolile Alzheimer si Parkinson.
Imbunatatesc sanatatea cardiovasculara
Un alt mare beneficiu oferit de prune este faptul ca ajuta oamenii sa aiba inimi puternice si sanatoase. Antioxidantii din prune sunt cunoscuti pentru a scapa de corpul radicalilor liberi. Acesti radicali liberi pot preveni de multe ori oxidarea colesterolului in inima, lasand-o sa creeze placa.
Prunele pot stimula sistemul imunitar
Beneficiile prunelor includ si o crestere a vitaminei C, deoarece continutul de vitamina C prezent in prunele proaspete poate fi foarte mare, ceea ce face ca fructul sa fie un beneficiu bun pentru un sistem imunitar cu risc. Pacientii cu sistem imunitar slabit ar trebui sa ia in considerare unele dintre beneficiile prunelor in dieta lor. Aporturile adecvate de vitamina C scurteaza durata infectiilor tractului respirator si previne raceala obisnuita. De asemenea, reduce riscul de pneumonie si malarie.
Combate celulele canceroase
Unele studii au legat prunele ca pot preveni cancerul. Pigmentii rosiatici din fructul numit antocianine ajuta la protejarea organismului de radicalii liberi care pot duce la dezvoltarea celulelor canceroase. Antioxidantii din prune inceteaza dezvoltarea unor astfel de celule fara a dauna celulelor sanatoase.
Ajuta la combaterea diabetului
Nivelul indicelui glicemic gasit in prune este relativ scazut. Consumul de pruna controleaza nivelul zaharului din sange si reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Pacientilor diabetici li se recomanda sa incorporeze prunele in dieta lor, deoarece regleaza cotorul de insulina dintre mese.
Colesterol scazut
Potasiul gasit in prune este o componenta importanta a celulei umane. Potasiul avantajeaza ritmul cardiac sanatos si tensiunea arteriala. Prunele contin, de asemenea, fibre care ajuta la scaderea colesterolului si reduce posibilitatea unui atac de cord.
Scazute in calorii si carbohidrati
Prunele sunt extrem de scazute in calorii, ceea ce o face gustarea perfecta pentru dieta si pierderea in greutate. O pruna de dimensiuni medii (2 1/8 in) contine doar 30 de calorii, 1,5% din aportul zilnic de calorii recomandat.
Bogate in fibre
Continutul de fibre din prune variaza in functie de metoda in care sunt consumate. Prunele crude contin sub doua grame de fibre pe fruct. Prunele gatite elibereaza fibre suplimentare, de obicei, o pruna gatita contine opt grame de fibre. Prunele conservate ofera si mai multe beneficii, deoarece contin doisprezece grame de fibra pe cana.
Laxativ natural
Prunele sunt cunoscute ca fiind laxative naturale datorita fibrelor, sorbitolului si izatinei gasite in fructe. Prunele sunt adesea folosite pentru a regla miscarile intestinale. Sucul de prune este extrem de eficient in a ajuta si a imbunatati functiile sistemului digestiv
Sanatatea pielii
Prunele contin continut ridicat de vitamina C, care servesc beneficii mari pentru piele. Vitamina C scade aspectul ridurilor, pielii uscate si imbatranirii. De asemenea, sunt excelente pentru rani, deoarece grabeste vindecarea si formarea tesutului cicatricial.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.