Patrunjelul este o planta populara adesea folosita in bucataria americana, europeana si din Orientul Mijlociu. Este folosit in mod obisnuit pentru a creste aroma mancarurilor precum supe, salate si retete de peste.
In afara de numeroasele sale utilizari culinare, patrunjelul este foarte nutritiv si s-a dovedit ca are multe beneficii puternice pentru sanatate.
Doua linguri (8 grame) de patrunjel furnizeaza:
Calorii: 2
Vitamina A: 12% din aportul zilnic de referinta (RDI)
Vitamina C: 16% din RDI
Vitamina K: 154% din RDI
Vitamina A este un nutrient esential care joaca un rol cheie in imunitatea si sanatatea ochilor. In plus, este important pentru pielea ta si poate imbunatati conditiile pielii, cum ar fi acneea.
Patrunjelul este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina K, un nutrient care sustine sanatatea oaselor si a inimii. De fapt, doar doua linguri (8 grame) de patrunjel furnizeaza mai multa vitamina K decat ai nevoie intr-o zi.
In afara de rolul sau in sanatatea oaselor si a inimii, vitamina K este esentiala pentru coagularea corespunzatoare a sangelui, ceea ce poate ajuta la prevenirea sangerarilor excesive.
In plus, patrunjelul este incorporat cu vitamina C, un nutrient care imbunatateste sanatatea inimii si este vital pentru sistemul dumneavoastra imunitar.
Vitamina C actioneaza, de asemenea, ca un puternic antioxidant, protejandu-va celulele de daunele cauzate de molecule instabile numite radicali liberi.
Mai mult, patrunjelul este o sursa buna de nutrienti magneziu, potasiu, folat, fier si calciu.
Patrunjelul contine mai multi nutrienti importanti, cum ar fi vitaminele A, K si C. Este, de asemenea, o sursa buna de minerale de calciu, fier, magneziu si potasiu.
Impreuna cu consumul unei diete echilibrate, adaugarea de patrunjel la gatitul dvs. poate ajuta la sustinerea nivelului sanatos de zahar din sange.
Patrunjelul contine multi compusi ai plantelor, inclusiv antioxidanti carotenoizi, care s-au dovedit a beneficia de sanatatea inimii prin reducerea factorilor de risc ai bolilor de inima.
De exemplu, dietele bogate in carotenoizi s-au dovedit ca imbunatatesc factorii de risc ai bolilor cardiace, cum ar fi inflamatia cronica, precum si tensiunea arteriala crescuta si nivelul de colesterol LDL (rau).
Mai mult, studiile populatiei indica faptul ca dietele bogate in carotenoizi va pot reduce riscul de afectiuni cardiace, cum ar fi boala coronariana.
Planta aromatica binecunoscuta, patrunjelul are efecte antioxidante, detoxifiante, antialergice, antitumorale, tonic hepatice, antispastice, vasodilatatoare, antirahitice, antiinflamatoare, vermifuge, diuretice etc.
Consumul de ceai de patrunjel este contraindicat femeilor insarcinate deoarece poate induce travaliul sau poate cauza avort spontan, celor care alapteaza deoarece reduce secretia de lapte matern.
Depasirea dozei de 200 ml pe zi poate cauza excitare nervoasa, voma, greata, scaun hemoragic, diaree sau alte tulburari digestive.
Ceaiul de patrunjel se va consuma pe parcursul a cel mult 10 zile consecutiv.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.