Orezul brun este considerat a fi mai sănătos decât orezul alb pentru că are mai multe proprietăți nutritive și aduce mai multe beneficii sănătății. Cu toate acestea, orezul alb este mult mai consumat pe scară largă, așa cum este și cazul făinii albe rafinate versus făina integrală.
Cu toții știm că produsele rafinate sunt mult mai puțin sănătoase și cu toate acestea comoditatea și lipsa de informare fac ca produsele integrale să fie mai rar pe mesele noastre. Potrivit unui studiu realizat de American Journal of Clinical Nutrition, în lupta orez brun vs orez alb, cel brun este în mod clar alegerea cea mai indicată atât din punct de vedere nutriţional, cât şi din punctul de vedere al inerentelor beneficii aduse organismului.
Orezul brun este o sursă bună de nutrienţi importanţi pentru sănătate, cum ar fi fibre, fitochimicale şi minerale esenţiale. Orezul brun bio – ecologic – organic poate aduce mai multe beneficii sănătăţii decât orezul brun crescut convențional, întrucât produsele certificate ecologic conțin, în comparație cu alimentele provenite din culturile convenționale, un nivel mai mic de substanţe chimice și pesticide care pot afecta sănătatea.
Orezul brun este bogat în substanţe nutritive şi nu are prea multe calorii (106 calorii la 95 grame), constituind astfel un aliment indicat și în dieta de mențienere a greutății optime. Cerealele integrale, aşa cum este orezul brun, sunt bogate în fibre, ce pot reduce riscul bolilor de inimă şi anumite tipuri de cancer, asigură o digestie bună și o greutate optimă. Mai mult, orezul brun este bogat în minerale esențiale, incluzând magneziu și mangan, precum și fitonutrienți bioactivi, cum ar fi lignani, fitoestrogeni și compuși fenolici.
Orezul brun este un aliment fără gluten, care nu conține grăsimi rele sau colesterol (ci numai urme de grăsimi și sodiu).
Înainte să treacă prin procesul de rafinare, orezul alb este de fapt orez brun. Orezul brun este cel nerafinat și ca atare, spre deosebire de orezul alb, conţine învelişul şi tărâța, componente ce furnizează “integritate nutrițională” boabelor de orez care sunt mai bogate în proteine, tiamină, calciu, magneziu, fibre și potasiu. Orezul alb are un timp de gătit mai scurt iar cel brun, integral, roșu sau negru fierbe într-un interval de timp puțin mai mare.
Pentru persoanele care încearcă să slăbească sau pentru cei cu diabet, orezul brun poate fi un ajutor important datorită indicelui glicemic scăzut care ajută la reducerea insulinei.
Dupa procesare, orezul mai are doar 55 la sută dintre elementele inițiale și este uneori îmbunătățit industrial cu vitaminele B și fier. Din păcate, multe dintre ambalajele de orez alb au o etichetă pe care scrie “îmbogățit”. Din moment ce orezul alb a fost decojit și implicit privat de fier, vitamine, zinc, magneziu și alte elemente nutritive în timpul procesului de rafinare, producătorii trebuie să adauge vitamine de sinteză și fier, astfel încât să poată fi comercializat drept un „aliment nutritiv.” Chiar și îmbogățit, orezul alb nu are tot atât de multe beneficii nutriționale precum cel brun.
Beneficiile orezului brun sunt enumerate mai jos:
Bogat în seleniu. Orezul brun este bogat în seleniu, care reduce riscul de a dezvolta boli cunoscute, cum ar fi cancerul, bolile de inimă şi artrita.
Conţinut mare de mangan. O cană de orez brun asigură 80% din DZR de mangan. Manganul ajută corpul să sintetizeze grăsimile. De asemenea, manganul aduce multe beneficii sistemului nervos și celui de reproducere.
Bogat în uleiuri naturale. Uleiurile naturale sunt benefice pentru organism, deoarece aceste grăsimi sănătoase ajută la ameliorarea nivelului de colesterol rău.
Ajută la slăbire. Conținutul de fibre al orezului brun menţine o digestie optimă a alimentelor şi buna funcţionare a intestinelor. Orezul brun este completarea perfectă a dietei de zi cu zi pentru cei care doresc un tranzit intestinal regulat. În plus, orezul brun induce rapid senzaţia de saturaţie, ceea ce înseamnă că vom mânca mai puțin.
Este considerat cereală integrală. Orezul brun este considerat o cereală integrală, deoarece nu îşi pierde din “integritatea nutrițională” printr-un proces de rafinare. S-a demonstrat că cerealele integrale ajută la reducea acumulărilor de placă arterială și reduc riscul bolilor de inimă.
Bogat în antioxidanți. Iată că și orezul brun poate avea antioxidanți, nu numai fructele și legumele. De obicei, asociem alimentele bogate în antioxidanți cu afinele, căpșunele și alte fructe și legume. Capacitatea antioxidantă a orezului brun este una comparabilă cu cea alimentelor enumerate.
Bogat în fibre. Orezul brun este bogat în fibre şi se află în topul celor mai bune alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului de colon. Acest lucru se datorează nivelului ridicat de fibre conținut în mod natural. Aceste fibre se atașează de substanțele nocive și de toxinele din organism, astfel eliminându-le și împidicându-le să se atașeze de peretele colonului.
Nu crește prea mult glicemia. Orezul brun consumat cu măsură ține glicemia sub control (spre deosebire de orezul alb). Studiile arată că, pentru cei care consumă orez brun în loc de orez alb, riscul de a face diabet scade cu până la 60%. În general sunt recomandate alimentele integrale versus cele rafinate.
Aliment recomandat pentru copii. Mesele cu orez brun sunt cea mai bună alegere pentru copii, datorită elementelor nutritive şi fibrelor conținute. Cerealele integrale și orezul brun sunt o alegere mult mai bună decât produsele din sectorul cerealelor pe bază de orez alb rafinat deoarece, în timpul creşterii, sugarii și copiii mici necesită diete bogate în substanțe nutritive naturale pentru o creştere rapidă sănătoasă.
Consumul de orez brun organic (ecologic) poate aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, comparativ cu consumul de orez non-organic. Este cert că alimentele ecologice au mai puține pesticide și chimicale. Comparativ cu acele culturi alimentare ecologice, culturile cultivate convențional conțin mult mai multe reziduuri de pesticide, care pot dăuna sănătății în funcție de tipul de pesticide și nivelul de expunere a omului la acestea. Alimentele organice, cum ar fi orezul brun organic, sunt mai puțin procesate industrial decât alimentele non-organice, ceea ce înseamnă că vor conține mai puțini coloranți artificiali, arome, îndulcitori și conservanți, substanțe dăunătoare pentru sănătate.
sursa:https://prodieta.ro/orezul-brun-beneficii-retete-cu-orez-brun-si-orez-negru/
Recenzii
Nu există recenzii până acum.