Nucsoara este un condiment popular obtinut din semintele de Myristica fragrans, un copac tropical peren, originar din Indonezia. Poate fi gasit sub forma de seminte intregi, dar cel mai adesea este vandut sub forma de condimente macinate. Are o aroma calda, usor de nuca si este adesea folosit in deserturi.
Desi este mai frecvent utilizata pentru aroma sa decat beneficiile sale pentru sanatate, nucsoara contine o serie impresionanta de compusi puternici care pot ajuta la prevenirea bolilor si la promovarea sanatatii in general.
Un condiment care este utilizat in mod obisnuit la prepararea diverselor feluri de mancare in diverse bucatarii, nucsoara este apreciata pentru aroma sa dulce. Se spune ca este originara din Indonezia, care se gaseste in Insulele Spice, este samanta fructului unui copac vesnic verde cunoscut sub numele de Myristica fragrans. Acum creste si in Malaezia, Caraibe si sudul Indiei. De asemenea, este singurul copac tropical din lume care este creditat pentru ca poarta doua mirodenii distincte – nucsoara si mazare.
Mazarea este aril rosiatica, fiind cunoscuta pentru aroma sa blanda si nuanta de portocala pe care o imprima vaselor in care este utilizata. in gatit, se foloseste doar in cantitati mici. Se poate folosi doar un varf de pulbere macinata – pentru a face supe, carne de grasime, tocana de vita, fripturi, rulete si chiar deserturi. In India, este intalnita mai frecvent in Kerala, probabil ca a fost adusa in timpul comertului antic de mirodenii.
Localnicii o folosesc pentru a aromatiza curry si deserturi de carne, in timp ce miezul fructelor intra in confectionarea muraturilor, chutneys-ului si a altor condimente. Condimentul este, de asemenea, o caracteristica obisnuita in bucataria Mughlai, fiind folosit ca parte a diverselor amestecuri de masala pentru preparatele din carne. In hindi, este cunoscut sub numele de Jaiphal. Arborele de nucsoara este, de asemenea, apreciat pentru proprietatile sale medicinale. Frunzele si alte parti ale copacului sunt utilizate la extragerea uleiului esential, precum si a untului de nucsoara, care sunt utilizate in scopul frumusetii si au alte avantaje pentru sanatate.
Nucsoara este plina de nutrienti cum ar fi minerale precum magneziu, mangan si cupru; si vitamine precum B1, B6.
Nucsoara contine multe uleiuri volatile esentiale, precum miristicina, elemicin, eugenol si safrole. Conform cartii DK Healing Foods, „Uleiurile sale volatile (de nucsoara) au proprietati antiinflamatorii care o fac utila pentru tratarea durerilor articulare si musculare”. Doar cateva picaturi de ulei esential pe zona afectata pot trata inflamatia, umflarea, durerile articulare, durerile musculare si ranile.
Nucsoara are un efect calmant atunci cand este consumata in doze mai mici. Nucsoara contine uleiuri esentiale care au un efect carminativ asupra sistemului nostru. Asadar, daca suferiti de probleme digestive, cum ar fi diaree, constipatie, balonare sau gaze, un remediu la domiciliu este sa va prindeti un varf de nucsoara in supe si tocanite si totul se va ameliora. Aceasta va ajuta la secretia enzimelor digestive, ceea ce va genera usurare, in timp ce continutul de fibre din nucsoara va ajuta la miscarea intestinului.
Nucsoara este un afrodisiac, stimuland nervii din creier. A fost folosita in mod obisnuit ca un tonic al creierului de catre greci si romani in timpurile antice. Este cunoscuta a fi un ingredient eficient pentru tratarea depresiei si anxietatii, deoarece uleiul sau esential tinde sa usureze oboseala si stresul. „Ca adaptogen, poate fi atat un stimulent, cat si un sedativ, in functie de nevoile organismului. In momentele de stres, poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. In schimb, va poate ridica starea de spirit si actioneaza ca un tonic si stimulent, fiind benefica daca va refaceti dintr-o boala sau sunteti foarte obosit „, dupa cum se mentioneaza in cartea DK Healing Food. De asemenea, este cunoscut faptul ca ajuta la concentrare.
A devenit cunoscuta in Europa destul de tirziu, din cauza distribuirii geografice foarte limitata a arborelui de nucsoara – a fost introdusa in piatele europene abia in secolul al XI-lea, de negustorii arabi si a fost folosita mai intai la aromarea berii.
Condimentul este folosit mai des in tarile arabe, Iran si India de nord unde atat simburele cat si coaja de nucsoara apar in mancaruri rafinate.
Amestecul de condimente din nordul Indiei, ”garam masala” poate contine si nucsoara sau coaja de nucsoara ca si ras-el hanout (din Maroc), galat-dagga (din Tunisia) si baharat (din Arabia Saudita).
Respiratia neplacuta poate fi un semn de toxicitate in sistemul dumneavoastra. Stilul de viata nesanatos si alimentatia necorespunzatoare pot acumula toxine in organismul tau.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.