Cuscus-ul sau couscous reprezintă o alternativă ideală pentru o oferi consistență preparatelor, fiind un produs vegan-friendly, prin plusul de fibre, vitamine și minerale. Deși, originar din țările arabe, acesta și-a croit drum, prin intermediul beneficiilor sale, către bucătăriile europene.
Ce proprietăți are couscous -ul, exceptând gustul plăcut conferit preparatelor?
- Îmbunătățește și susține sistemul cardiovascular
60% din consumul zilnic necesar de seleniu se regăsește în cadrul unei singuri porții de cuscus, acest ingredient devenind, astfel, una dntre cele mai bogate surse de seleniu. Seleniul intervine drept barieră împotriva dezvoltării unor afecțiuni cardiace periculoase: ateroscleroză (depunerea plăcilor de colesterol pe pereții vaselor de sânge), infarct, AVC (accident vascular cerebral).
Potasiul din cous-cous reduce contracția vaselor de sânge și îmbunătățește valorile tensiunii arteriale. Aritmiile cardiace, sunt, de asemenea, prevenite.
- Previne afecțiunile oncologice
Deficiența seleniului în organism poate determina un risc crescut de dezvoltare a canccerului de prostată, în schimb ce valorile normale reprezintă, în sine, o măsură generală pereventivă împotriva cancerului.
- Susține sistemul imunitar
Seleniul este un aliat de nădejde împotriva proliferării (diviziunii) radicalilor liberi și a altor toxice din sânge. Rolul seleniului este de a stimula regenerarea vitaminelor C și E, care sunt unii dintre pilonii apărării naturale a corpului.
- Ajutor în lupta cu kilogramele plus
O cească de cuscus are mai puțin de 200 de calorii, iar conținutul bogat de fibre descurajează secreția hormonului responsabil de generarea senzației de foame.
- Îmbunătățește digestia
Cu ajutorul fibrelor din compoziția sa, cous-cous-ul intervine în buna digestie a alimentelor și susține sănătatea sistemului gastrointestinal, reducând. Totodată, șansele de constipație.
2 rețete de cous-cous prietenoase cu silueta
Budincă de cous-cous cu budincă de chia și afine
Ingrediente:
- 100 g cous-cous
- 100 ml lapte
- 3 linguri zahăr vanilat
- 1/2 linguriță coajă rasă de lămâie
- 1/2 linguriță unt
- afine
Preparare:
Încălziţi laptele folosind un vas suficient de încăpător. Nu e nevoie să dea în fiert, ci doar să fie fierbinte.
Daţi deoparte, dizolvaţi zahărul vanilat și adăugaţi coaja de lămâie rasă.
Adăugaţi cuşcuş-ul peste lapte, amestecând ușor și lăsaţi-l la hidratat 2 minute.
Puneţi din nou vasul pe foc și încălziţi timp de 3 minute la foc foarte mic.
Adăugaţi untul și amestecaţi cu o furculiţă ca să se desprindă bobiţele unele de altele.
Budincă de chia:
- 250 ml lapte
- 4 linguri semințe de chia
- 1 linguriță extract de vanilie/o jumătate de păstaie de vanilie
Preparare:
Amestecă semințele de chia cu laptele într-un borcan încăpător și adaugă vanilia. Amestecă bine pana cand obții o compoziție omogenă. Lasăm totul peste noapte la frigider.
Asamblare:
Deasupra unui strat de budincă de cous-cous adăugați un pat de budincă de chia și decorați cu afine sau alte fructe.
Cous-cous marocan, cu carne și legume, expresia iubirii și a ospitalității
Ingrediente:
- 300 g cuscus
- 5 ciocănele de pui
- 1 cartof dulce mic
- 2 cepe mari
- 2 morcovi
- 2 roșii
- 2 dovlecei
- 1 rădăcină de fenicul
- 200 gr de năut prefiert
- 1 legătură de pătrunjel
- 2 linguri ulei de măsline
- 5-6 linguri ulei de floarea soarelui
- 1 lingură rasă de pudră de ghimbir
- 1 lingură de curcuma
- 1 linguriță de piper măcinat
- 2 lingurițe de sare
Preparare:
Se încinge uleiul de floarea soarelui într-o oală, se adaugă carnea de pui, ceapa, condimentele, pătrunjelul și roșiile, amestecând bine pe foc pentru 5 minute.
Se pune apoi apa cât să acopere bine carnea de pui și s-o depășească cu 2-3 degete și se lasă la fiert.
Se depozitează cous-cous-ul într-un bol și peste el se adaugă uleiul, sarea și puțină apă, apoi se amestecă. Se lasă pentru 5 minute și apoi se transferă într-o strecurătoare pentru paste și se aşază deasupra oalei în care fierbe carnea.
Când carnea a început să fiarbă, se adaugă morcovul și cartoful dulce.
După ce cuscus-ul a stat la aburi 10 minute, se transferă din nou într-un bol cu apă, amestecând cu mâinile pentru a desface boabele. Se pune apoi la abur, din nou pentru încă 10 minute.
Când morcovul este aproape fiert, se pun dovleceii, feniculul și se lasă la fiert legumele. Înainte cu 5 minute de a opri focul, se adaugă năutul prefiert.
Se toarnă peste tot platoul zeama în care a fost fiartă carnea și legumele.
Cous-Cous-ul poate fi achiziționat în varianta de 200g, 500g, sau, chiar 1kg, de pe site-ul nostru www.vreaunatural.ro
https://vreaunatural.ro/cous-cous-200gr-natural-seeds-product/
https://vreaunatural.ro/cous-cous-500gr-natural-seeds-product/
https://vreaunatural.ro/cous-cous-1kg-natural-seeds-product/
Semințele de chia sunt disponibile pe site-ul nostru, www.vreaunatural, în cantități de 100g, 250g, 500g, 1kg sau 5kg.
https://vreaunatural.ro/chia-seminte-100-gr/
https://vreaunatural.ro/chia-seminte-250gr/
https://vreaunatural.ro/chia-seminte-500-gr/