Cimbrul este o planta din familia de menta pe care o recunosti probabil din setul tau de condimente. Dar este mult mai mult decat un ingredient. Gama sa de utilizare este impresionanta si are peste 400 de subspecii. Egiptenii antici il foloseau in practicile lor de imbalsamare, in timp ce grecii antici il foloseau ca tamaie.
Cimbrul este cea mai populara planta folosita la gatit, traditionala in orice bucatarie. Putini stiu insa ca, iarna, cimbrul este aliatul unui organism intarit, plin de energie si ferit de raceala.
De la condiment si pana la uleiul volatil, orice forma a cimbrului este benefica sanatatii tale. Nu il ocoli in bucatarie, dar aseaza extractul natural si in trusa ta medicala pentru ca iti va fi de un real folos.
Este remediul perfect pentru infectii, plamanii afectati de fumat si vremea rece, astm si raceala. Prepara un ceai de cimbru atunci cand simti ca raceala vrea sa se instaleze comod in organismul tau. Daca ai nasul infundat, incearca acelasi tratament pentru a putea respira normal.
Mai mult, secretiile nazale sunt normalizate dupa doar in zi in care ai baut dimineata si seara ceaiul tau neindulcit din aceasta planta. Daca ai ochii obositi, incearca compresele caldute, seara, inainte de culcare.
Pentru simptomele acute ale racelii, patru cani de ceai de cimbru pe zi sunt absolut necesare. Poti incerca si uleiul volatil pe care l-ai dizolvat in putina apa. Aseaza o compresa din amestec pe piept sau stomac si poti dormi linistit.
Spala mainile cu sapun si apa din abundenta dupa ce ai folosit uleiul volatil, pentru a evita intoxicatiile nedorite.
Poti opta si pentru infuzia cu ceai de cimbru, pentru eliberarea cailor respiratorii. Timp de 15 minute, ramai deasupra vasului cu ceai fierbinte si poti avea in sfarsit un somn linistit.
Tinctura este si ea eficienta pentru raceala si tratarea infectiilor plamanilor. Se administreaza de patru ori pe zi, iar tratamentul va fi dublat de citrice si fructe proaspete pe tot parcursul zilei.
Specialistii avertizeaza insa asupra exceselor. O doza mai mare de tinctura sau ulei esential poate provoca iritatii, ameteli, senzatii de voma si transpiratie in abundenta.
Uleiul volatil nediluat actioneaza rapid si poate provoca migrene puternice. Daca resimti vreunul dintre aceste efecte, intrerupe tratamentul tau naturist si consulta medicul.
Datorita gustului sau distinctiv, cimbrul a ramas pana in prezent un element culinar. Dar cimbru castiga rapid si o reputatie pentru calitatile sale medicinale, cum ar fi capacitatea sa de a ajuta la tratarea acneei si a tensiunii arteriale ridicate.
In cadrul unui studiu realizat pe tinctura de cimbru, rezultatele au fost impresionante.
Acest preparat natural din plante a combatut cosurile mai bine decat produsele antiacneice, care includeau peroxidul de benzoil. Timpul va spune daca acest remediu este un tratament eficient pentru acnee.
Uleiul esential de cimbru, care se obtine din frunzele sale, este adesea folosit ca remediu natural pentru tuse. Intr-un studiu „Source Source”, o combinatie de frunze de cimbru si iedera a ajutat la ameliorarea tusei si a altor simptome ale bronsitei acute.
Data viitoare cand va confruntati cu o tuse sau durere in gat, incercati sa beti un ceai de cimbru.
Cimbrul este o sursa buna de cupru, fibre, fier si mangan.
Cimbrul este un ingredient minunat folosit in bucatariile din intreaga lume, in special in Franta, Italia si peste Mediterana.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.