Informatii nutritionale
Principalii nutrienti in 100 de grame de pudra de ardei dulce sunt:
Calorii: 31
Apa: 92%
Proteine: 1 gram
Carburi: 6 grame
Zahar: 4,2 grame
Fibra: 2,1 grame
Grasime: 0,3 grame
Boiaua de ardei dulce pastreaza proprietatile ardeiului in totalitate. Ardeiul contine antioxidanti, este bogat in vitamina A, dar si in vitaminele B, C, E, in potasiu, zinc, proteine vegetale, fibre, dar si acid folic, un valoros acid care combate anemia. Boiaua de ardei dulce accelereaza metabolismul, reduce colesterolul, contribuie la prevenirea proceselor degenerative si a imbatranirii. Acest condiment asigura o buna functionare a inimii, precum si permeabilitatea vaselor de sange.
Pe de alta parte, boiaua de ardei iute intensifica procesul de slabire, desfunda nasul, stimuleaza lupta cu agentii patogeni si trateaza gingivita. De asemenea, regleaza tensiunea arteriala, intareste inima, arterele si intensifica circulatia periferica deficitara.
Vitamina K1 O forma de vitamina K, cunoscuta si sub denumirea de filocinoana, K1 este importanta pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor.
Potasiu Acest mineral esential poate imbunatati sanatatea inimii.
Folate Cunoscut si sub denumirea de vitamina B9, folatul are o varietate de functii in corpul tau. Aportul adecvat de folat este foarte important in timpul sarcinii.
Vitamina E Un puternic antioxidant, vitamina E este esentiala pentru nervii si muschii sanatosi. Cele mai bune surse dietetice ale acestei vitamine solubile in grasimi sunt uleiurile, nucile, semintele si legumele.
Vitamina A Ardeii rosii sunt mari in pro-vitamina A (beta caroten), pe care corpul tau o transforma in vitamina A.
Alti compusi vegetali
Compusii principali ai ardeilor sunt:
Capsantina- Mai ales bogat in ardei rosii, capsantina este un puternic antioxidant responsabil pentru culoarea lor rosie stralucitoare.
Violaxantina- Acest compus este cel mai frecvent antioxidant carotenoid la ardeii galbeni.
Luteina- In timp ce abunda in ardeii verzi (necoci) si ardeiul negru, luteina lipseste de la ardeii copti coapte. Aportul adecvat de luteina poate imbunatati sanatatea ochilor.
Quercetin- Studiile indica faptul ca acest antioxidant polifenol poate fi benefic pentru prevenirea anumitor afectiuni cronice, cum ar fi bolile de inima si cancerul.
Luteolina- La fel ca quercetina, luteolina este un antioxidant polifenol care poate avea o varietate de efecte benefice asupra sanatatii.
In plus, ardei pot avea o serie de alte beneficii pentru sanatate.
Sanatatea ochilor
Cele mai frecvente tipuri de deficiente vizuale includ degenerarea maculara si cataracta, principalele cauze ale acestora fiind imbatranirea si infectiile.
Cu toate acestea, nutritia poate juca un rol semnificativ in dezvoltarea acestor boli.
Luteina si zeaxantina – carotenoizi gasiti in cantitati relativ mari la ardei gras – pot imbunatati sanatatea ochilor atunci cand sunt consumate in cantitati adecvate.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.